Depresja poporodowa

Depresja poporodowa klasyfikowana jest jako zaburzenie psychiczne. Jest to rodzaj depresji, kt贸ry dotyka kobiety w okresie po艂ogu, ale mo偶e r贸wnie偶 pojawi膰 si臋 w czasie ci膮偶y lub nawet kilka miesi臋cy po urodzeniu dziecka. Badania wskazuj膮, 偶e zaburzenie to dotyka 10-15% rodz膮cych kobiet. Zwa偶ywszy na ilo艣膰 rocznych urodze艅 w Polsce, kt贸ra wynosi艂a w 2011 roku 391 tys., oznacza to, 偶e ka偶dego roku z depresj膮 poporodow膮 zmaga si臋 ponad 50 tys. polskich matek.

Przygotowywany obecnie przez Fundacj臋 Wemenders projekt Depresja poporodowa ma na celu zwi臋kszenie 艣wiadomo艣ci w艣r贸d kobiet i ich bliskich na temat depresji poporodowej - jej diagnozy i leczenia. Projekt skierowany jest do kobiet, kt贸re podejrzewaj膮 u siebie lub cierpi膮 na depresj臋 poporodow膮 oraz ich bliskich.

Cele projektu:

• podniesienie 艣wiadomo艣ci spo艂ecznej kobiet i ich bliskich dotycz膮cej kwestii depresji poporodowej, kt贸ra jest wci膮偶 w Polsce tabuizowana,
  • realna pomoc kobietom cierpi膮cym na depresji poporodowej,
  • pomoc ich bliskim,
  • umo偶liwienie przeprowadzenia wst臋pnej diagnozy w zakresie wyst臋powania depresji poporodowej,
  • upowszechnienie wiedzy na temat depresji poporodowej
  • zbudowanie spo艂eczno艣ci o charakterze samopomocowym

W ramach projektu proponujemy nast臋puj膮ce dzia艂ania:

• poradnik dla kobiet oraz ich bliskich zawieraj膮cy szczeg贸艂owe opisy objaw贸w oraz sposoby ich rozpoznawania, a tak偶e opisy metod leczenia i porady psychoterapeut贸w
  • warsztaty dla kobiet i ich bliskich - cykliczne spotkania omawiaj膮ce praktyczne 膰wiczenia poprawiaj膮ce kondycj臋 w depresji poporodowej
  • grupy wsparcia dla kobiet - zamkni臋ta grupa samopomocy prowadzona przez terapeut臋
  • wyk艂ady specjalist贸w w szko艂ach rodzenia

W chwili obecnej szukamy partner贸w do projektu. Po wi臋cej informacji na temat projektu zapraszamy do kontaktu mailowego:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczy膰, konieczne jest w艂膮czenie w przegl膮darce obs艂ugi JavaScript.