Depresja seniora

Projekt Depresja seniora jest dedykowany wszystkim, którzy mają styczność z depresją wieku podeszłego – samym seniorom, ich rodzinie, bliskim, opiekunom i lekarzom.

Szacunkowe dane mówią, że co najmniej 15% osób w podeszłym wieku cierpi na depresję. Według nieoficjalnych źródeł około 40% epizodów depresyjnych u osób starszych pozostaje nierozpoznane. Mylona ze starczym otępieniem czy składana na karb zmniejszenia aktywności w podeszłym wieku, często jest samotnym dramatem seniora.
Na podatność osób starszych na zachorowanie mają wpływ różnorodne czynniki. Z jednej strony – neurologiczne i biologiczne, związane ze starzeniem się organizmu, z drugiej – związane z przyjmowaniem leków specjalistycznych, a z trzeciej – czynniki społeczne, związane ze zmianą ról, osamotnieniem, zmianą trybu życia, lękiem przed niedołężnością, żałobą czy, w skrajnych przypadkach, patologicznymi warunkami życia. Również obrazy depresji wieku podeszłego są różnorodne – choroba może przebiegać z dużym niepokojem psychoruchowym lub wręcz odwrotnie, spowolnieniem i bezwolą. Częstym przypadkiem są również depresje maskowane, czyli ukrywane pod innymi objawami – bólowymi, chorobowymi lub wyimaginowanymi.
Właśnie te aspekty powodują, że diagnoza depresji wieku podeszłego jest często zbyt późna. Tymczasem świadomość problemu i odpowiednie działania na początku choroby mogą skutecznie zatrzymać jej rozwój i zapewnić seniorom godne życie, pełne pogodnych dni i wewnętrznego spokoju.

Czynniki sprzyjajÄ…ce depresji seniora:
• wiek i normalny proces starzenia się
• strach przed śmiercią, choroba lub śmierć współmałżonka lub innej bliskiej osoby
• samotność, brak wsparcia ze strony rodziny
• brak kontaktów społecznych, zamknięcie w sobie
• zabiegi operacyjne i przewlekłe choroby, a zwłaszcza cukrzyca, choroba Parkinsona, udar, choroba nowotworowa, choroby serca, problemy z tarczycą, nadciśnienie
• ograniczona sprawność fizyczna
• częste i długotrwałe dolegliwości bólowe
• odwodnienie i niedobory pokarmowe (brak witamin i białka)
• przyjmowanie niektórych leków, związanych z innymi chorobami fizycznymi

Tak liczne występowanie w społeczeństwie depresji wieku podeszłego pokazuje wyraźną potrzebę poprawy jakości życia seniorów – nie tylko z punktu widzenia materialnego i fizycznego, ale także psychologicznego i duchowego. Utrzymywanie aktywności, fizycznej, umysłowej i społecznej, oraz zaspokojenie potrzeb emocjonalnych to podstawowe uwarunkowania dobrostanu psychologicznego osób starszych.

Cele projektu

Nasza propozycja

Aby uzyskać więcej informacji na temat projektu i możliwości współpracy prosimy o kontakt mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.