Depresja seniora

Projekt Depresja seniora jest dedykowany wszystkim, kt贸rzy maj膮 styczno艣膰 z depresj膮 wieku podesz艂ego 鈥 samym seniorom, ich rodzinie, bliskim, opiekunom i lekarzom.

Szacunkowe dane m贸wi膮, 偶e co najmniej 15% os贸b w podesz艂ym wieku cierpi na depresj臋. Wed艂ug nieoficjalnych 藕r贸de艂 oko艂o 40% epizod贸w depresyjnych u os贸b starszych pozostaje nierozpoznane. Mylona ze starczym ot臋pieniem czy sk艂adana na karb zmniejszenia aktywno艣ci w podesz艂ym wieku, cz臋sto jest samotnym dramatem seniora.
Na podatno艣膰 os贸b starszych na zachorowanie maj膮 wp艂yw r贸偶norodne czynniki. Z jednej strony 鈥 neurologiczne i biologiczne, zwi膮zane ze starzeniem si臋 organizmu, z drugiej 鈥 zwi膮zane z przyjmowaniem lek贸w specjalistycznych, a z trzeciej 鈥 czynniki spo艂eczne, zwi膮zane ze zmian膮 r贸l, osamotnieniem, zmian膮 trybu 偶ycia, l臋kiem przed niedo艂臋偶no艣ci膮, 偶a艂ob膮 czy, w skrajnych przypadkach, patologicznymi warunkami 偶ycia. R贸wnie偶 obrazy depresji wieku podesz艂ego s膮 r贸偶norodne 鈥 choroba mo偶e przebiega膰 z du偶ym niepokojem psychoruchowym lub wr臋cz odwrotnie, spowolnieniem i bezwol膮. Cz臋stym przypadkiem s膮 r贸wnie偶 depresje maskowane, czyli ukrywane pod innymi objawami 鈥 b贸lowymi, chorobowymi lub wyimaginowanymi.
W艂a艣nie te aspekty powoduj膮, 偶e diagnoza depresji wieku podesz艂ego jest cz臋sto zbyt p贸藕na. Tymczasem 艣wiadomo艣膰 problemu i odpowiednie dzia艂ania na pocz膮tku choroby mog膮 skutecznie zatrzyma膰 jej rozw贸j i zapewni膰 seniorom godne 偶ycie, pe艂ne pogodnych dni i wewn臋trznego spokoju.

Czynniki sprzyjaj膮ce depresji seniora:
鈥 wiek i normalny proces starzenia si臋
鈥 strach przed 艣mierci膮, choroba lub 艣mier膰 wsp贸艂ma艂偶onka lub innej bliskiej osoby
鈥 samotno艣膰, brak wsparcia ze strony rodziny
鈥 brak kontakt贸w spo艂ecznych, zamkni臋cie w sobie
鈥 zabiegi operacyjne i przewlek艂e choroby, a zw艂aszcza cukrzyca, choroba Parkinsona, udar, choroba nowotworowa, choroby serca, problemy z tarczyc膮, nadci艣nienie
鈥 ograniczona sprawno艣膰 fizyczna
鈥 cz臋ste i d艂ugotrwa艂e dolegliwo艣ci b贸lowe
鈥 odwodnienie i niedobory pokarmowe (brak witamin i bia艂ka)
鈥 przyjmowanie niekt贸rych lek贸w, zwi膮zanych z innymi chorobami fizycznymi

Tak liczne wyst臋powanie w spo艂ecze艅stwie depresji wieku podesz艂ego pokazuje wyra藕n膮 potrzeb臋 poprawy jako艣ci 偶ycia senior贸w 鈥 nie tylko z punktu widzenia materialnego i fizycznego, ale tak偶e psychologicznego i duchowego. Utrzymywanie aktywno艣ci, fizycznej, umys艂owej i spo艂ecznej, oraz zaspokojenie potrzeb emocjonalnych to podstawowe uwarunkowania dobrostanu psychologicznego os贸b starszych.

Cele projektu

Nasza propozycja

Aby uzyska膰 wi臋cej informacji na temat projektu i mo偶liwo艣ci wsp贸艂pracy prosimy o kontakt mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczy膰, konieczne jest w艂膮czenie w przegl膮darce obs艂ugi JavaScript.