Work Life Balance

Budowanie odpowiedniej kultury organizacyjnej opartej na r贸wnowadze mi臋dzy 偶yciem osobistym i zawodowym pozwala na utrzymanie wysokiej aktywno艣ci i og贸lnego zadowolenia, co wprost proporcjonalnie przek艂ada si臋 na efektywno艣膰 zawodow膮, zaanga偶owanie i lojalno艣膰 wobec Pracodawcy. Cz臋sto sami pracownicy nie zdaj膮 sobie sprawy z zagro偶enia, jakie niesie za sob膮 pogo艅 zawodowa, my艣l膮c, 偶e chwilowe po艣wi臋cenie pracy jest czym艣 zupe艂nie naturalnym w toku kariery. Niestety zaburzenie r贸wnowagi pomi臋dzy poszczeg贸lnymi aspektami 偶ycia prowadzi nieodmiennie do zwi臋kszenia napi臋cia, co w konsekwencji prowadzi do spadku satysfakcji, wzrostu frustracji. W perspektywie d艂ugofalowej, jak膮 zak艂ada ka偶da organizacja inwestuj膮ca w pracownik贸w i w艂asny rozw贸j, jest to pierwszy krok do wyst膮pienia nadmiernego stresu, pracoholizmu, wypalenia zawodowego, a nawet depresji. Aktywno艣膰 pracodawc贸w i ich 艣wiadomo艣膰 zagro偶enia mo偶e pozwoli膰 na skuteczne ograniczenie rozwoju tych chor贸b, a co za tym idzie d艂ugofalowe zwi臋kszenie zysk贸w.

Cele projektu:

• Zwi臋kszenie wiedzy o Work Life Balance i zagro偶eniu psychologicznymi chorobami cywilizacyjnymi (pracoholizm, stres, wypalenie zawodowe, depresja)
  • Zdobycie wiedzy o specyfice ka偶dej z chor贸b, przyczynach, objawach, skutkach i leczeniu
  • Zdobycie umiej臋tno艣ci rozpoznawania chor贸b i radzenia sobie z ich symptomami
  • Aktywna pomoc w obliczu zagro偶enia lub wyst膮pienia psychologicznych chor贸b cywilizacyjnych w organizacji
  • Zdobycie wiedzy i umiej臋tno艣ci niezb臋dnych do zarz膮dzania zespo艂em pracowniczym, w kt贸rym wyst臋puj膮 choroby cywilizacyjne.

W ramach proponowanych dzia艂a艅 dowiesz si臋 o:

• Specyficznych i niespecyficznych objawach ka偶dej z chor贸b
  • Konsekwencjach lekcewa偶enia symptom贸w choroby
  • Metodach radzenia sobie z czynnikami ryzyka
  • Znaczeniu skutecznej redukcji napi臋cia w zachowaniu dobrostanu i wysokiej efektywno艣ci
  • Skutecznych dzia艂aniach w obliczu wyst膮pienia kt贸rej艣 z chor贸b
  • Technikach radzenia sobie podczas choroby
  • Znaczeniu pomocy specjalistycznej i wsparcia otoczenia
  • Skutecznym powrocie do pe艂nej sprawno艣ci
  • Technikach rozpoznawania ka偶dej z chor贸b u siebie i innych
  • Sposobach zarz膮dzania pracownikami z kt贸r膮艣 z chor贸b oraz zespo艂em, w kt贸rym choroba wyst膮pi艂a/wyst臋puje.

Korzy艣ci dla firmy z wdro偶enia projektu Work Life Balance przez Fundacj臋 Wemenders:

• Zwi臋kszenie efektywno艣ci i zaanga偶owania pracownik贸w
  • Podtrzymanie satysfakcji pracownik贸w
  • Zmniejszenie absencji
  • Obni偶enie koszt贸w zwi膮zanych z fluktuacj膮
  • Zmniejszenie koszt贸w zwi膮zanych z rekrutacj膮
  • Zmniejszenie koszt贸w 艣wiadcze艅 zdrowotnych
  • Wzmocnienie employerbranding
  • Zwi臋kszenie konkurencyjno艣ci, jako pracodawcy
  • Wzmocnienie identyfikacji pracownik贸w z organizacj膮
  • Zwi臋kszenie efektywno艣ci podejmowanych dzia艂a艅 szkoleniowych i rozwojowych
  • Podwy偶szenie wynik贸w ekonomicznych.

Proponowane modu艂y w ramach Programu Work Life Balance:

• Wyk艂ad dla pracownik贸w omawiaj膮cy wybrane, poszczeg贸lne choroby cywilizacyjne lub kompleksowo wszystkie w uj臋ciu Work Life Balance - max. 40 pracownik贸w, cztery godziny, jeden trener wyk艂adowca, materia艂y samokszta艂ceniowe, test diagnozuj膮cy omawiany obszar przed lub w trakcie wyk艂adu.
  • Warsztat dla kadry menad偶erskiej obejmuj膮cy wybrane, pojedyncze choroby i sposoby zarz膮dzania zespo艂em w ich obliczu lub obejmuj膮cy wszystkie choroby cywilizacyjne - max. 15 os贸b, osiem godzin, jeden- dw贸ch trener贸w (do ustalenia),materia艂y samokszta艂ceniowe, testy diagnostyczne przed lub w trakcie warsztatu.
  • Spotkania ze specjalist膮 - w formie dnia otwartego lub konsultacji indywidualnych w siedzibie Klienta lub Fundacji (niezale偶nie konsultacje on-line via portal Wemenders.com).
  • Materia艂y samokszta艂ceniowe 鈥 podr臋czniki, 膰wiczenia, metody radzenia sobie 鈥 w formie papier o艂贸wek lub multimedialnej, jako uzupe艂nienie lub niezale偶ne dzia艂anie dla pracownik贸w pozostaj膮cych poza zasi臋giem lub nie maj膮cych mo偶liwo艣ci osobistego udzia艂u w wy偶ej wymienionych dzia艂aniach).
  • Testy diagnostyczne rozwoju chor贸b cywilizacyjnych (test pracoholizmu, test wypalenia zawodowego, test poziomu stresu, test na depresj臋) 鈥 dost臋pne online poprzez bezpieczn膮 platform臋 lub papier o艂贸wek stanowi膮ce dzia艂anie towarzysz膮ce projektowi szkoleniowemu lub niezale偶ne narz臋dzia diagnostyczne dla pracownik贸w Firmy.

Aby uzyska膰 wi臋cej informacji na temat Programu Work Life Balance, wystarczy do nas napisa膰 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczy膰, konieczne jest w艂膮czenie w przegl膮darce obs艂ugi JavaScript. , a skontaktujemy si臋 z Pa艅stwem celem doszczeg贸艂owienia Pa艅stwa potrzeb.