Mamy okazje do 艣wi臋towania!

W艂a艣nie min膮艂 pierwszy rok dzia艂alno艣ci portalu Wemenders.com. Tym samym, zako艅czy艂 si臋 pierwszy du偶y projekt naszej Fundacji Wemenders - stworzenie miejsca w sieci, b臋d膮cego kompendium wiedzy o depresji, ale tak偶e miejsca, gdzie powstanie spo艂eczno艣膰.

Spo艂eczno艣膰 os贸b, kt贸rym temat depresji nie jest obcy i kt贸re razem z nami chc膮 szerzy膰 wiedz臋o depresji. Portal wemenders.com, pocz膮tkowo funkcjonuj膮cy jedynie w j臋zyku polskim, a teraz tak偶e przet艂umaczony na j臋zyk angielski i niemiecki, skupia ju偶 ponad 700 u偶ytkownik贸w, w tym ponad osiemdziesi臋ciu gotowych do pomocy specjalist贸w. Liczba ods艂on od pocz膮tku istnienia portalu przekroczy艂a 150 000. W tym czasie odwiedzali nas u偶ytkownicy z 56 kraj贸w. 艁膮cznie opublikowali艣my dla Was ponad 70 autorskich artyku艂贸w, a zamieszczony na portalu test na depresj臋 zosta艂 wype艂niony niemal 6000 razy! Ale portal to nie tylko artyku艂y i test 鈥 do materia艂贸w pisanych do艂膮czy艂y tak偶e multimedialne 鈥 d藕wi臋kowe oraz filmowe, a ich liczba stale si臋 powi臋ksza. Z dum膮 mo偶emy napisa膰, 偶e stworzyli艣my taki portal, o jakim marzyli艣my. Uda艂o si臋 to dzi臋ki naszym partnerom, wolontariuszom oraz wszystkim cz艂onkom naszej spo艂eczno艣ci. Dzi臋kujemy, bez Was to by si臋 nie uda艂o!

Kolejn膮 okazj膮 do 艣wi臋towania jest fakt, 偶e jeden z naszych profili spo艂eczno艣ciowych na portalu facebook鈥 Depresja to s艂owo 鈥 zgromadzi艂 pierwszych pi臋ciuset fan贸w. To dow贸d, 偶e nasza wsp贸lna dzia艂alno艣膰 na rzecz nag艂a艣niania problemu przynosi efekty. Pragniemy podzi臋kowa膰 za Wasze zaanga偶owanie, za wszystkie polubienia i komentarze. To dzi臋ki Wam, ten trudny temat staje si臋 coraz bardziej dost臋pny. Razem sprawiamy, 偶e depresja przestaje by膰 tabu.

Jeste艣my szcz臋艣liwi r贸wnie偶 dlatego, 偶e powi臋ksza si臋 grono naszych specjalist贸w. Stale wsp贸艂pracujemy ju偶 z o艣mioma ekspertami. Do naszego grona do艂膮czaj膮 nowi wybitni specjali艣ci, kt贸rzy prowadz膮 wyk艂ady i warsztaty oraz wspieraj膮 Fundacj臋 merytorycznie. Dzi臋ki ich obecno艣ci nasza Fundacja zajmuje si臋 coraz szersz膮 gam膮 temat贸w w obr臋bie depresji i innych chor贸b cywilizacyjnych oraz jest w stanie nie艣膰 realn膮 pomoc coraz wi臋kszej ilo艣ci os贸b potrzebuj膮cych. Dzi臋ki ich wiedzy, do艣wiadczeniu i zaanga偶owaniu poszerzamy nasz膮 baz臋 wiedzy i coraz lepiej mo偶emy s艂u偶y膰 edukacj膮 i rozwojem tym, kt贸rzy ich szukaj膮.
Nasza inicjatywa otwartych wyk艂ad贸w odnios艂a ogromny sukces. Wyk艂ady dla student贸w 鈥濪epresja to nie tabu" odby艂y si臋 w czterech miastach: Toruniu, Poznaniu, Gda艅sku i Warszawie, gromadz膮c 艂膮cznie ponad dwustu s艂uchaczy. Od pa藕dziernika ruszamy z kolejnymi.

W ci膮gu tego roku uruchomili艣my tak偶e program 鈥濼erapia z sercem". Dzi臋ki niemu uda艂o nam si臋 wyr贸偶ni膰 pi臋tnastu terapeut贸w odznaczaj膮cych si臋 szczeg贸lnym zaanga偶owaniem w holistycznym leczeniu pacjent贸w. - uhonorowali艣my ich certyfikatem "Terapeuty z sercem", a plac贸wki, w kt贸rych pracuj膮 certyfikatem 鈥濵iejsce z sercem". Przyznanie takiej ilo艣ci certyfikat贸w ju偶 na pocz膮tku dzia艂ania programu to pow贸d do dumy, oznacza bowiem, 偶e mo偶emy zaproponowa膰 naszym u偶ytkownikom profesjonalnych i zaanga偶owanych terapeut贸w, a grono to stale si臋 powi臋ksza. Chc膮c zmienia膰 obraz leczenia psychiatrycznego, zrealizowali艣my r贸wnie偶 鈥濷g贸lnopolskie badania postaw Polak贸w wobec psychiatr贸w". Wzi臋艂o w nich udzia艂 ponad 2500 os贸b, a wyniki zaprezentowali艣my na 44. Zje藕dzie Psychiatr贸w Polskich.

W ci膮gu ostatniego roku zrobili艣my wiele, nie spoczywamy jednak na laurach. Nadal rozwijamy si臋 i pr臋偶nie dzia艂amy. Chcemy by膰 coraz lepsi w tym, co robimy.
Portal wemenders.com zostanie przet艂umaczony na kolejne j臋zyki, aby m贸c dociera膰 do jeszcze wi臋kszej grupy odbiorc贸w. Zamierzamy r贸wnie偶 kontynuowa膰 dzia艂alno艣膰 edukacyjn膮 i badawcz膮. Przygotowujemy te偶 dla Was kolejne materia艂y multimedialne: infografiki, wyk艂ady, webinary i wywiady z ekspertami.
Aktualnie rozpoczynamy nowe projekty, w zwi膮zku z kt贸rymi planowane s膮 liczne wyk艂ady, warsztaty oraz grupy wsparcia z tematyki depresji senior贸w oraz psychoonkologii. To wszystko ju偶 jesieni膮!
I to wszystko dla Was i dzi臋ki Wam.

Dzi臋kujemy za ten rok! Mamy nadziej臋, 偶e nie zawiedli艣my Waszych oczekiwa艅 i zostaniecie z nami, wsp贸lnie buduj膮c 艣wiadomo艣膰 o depresji.